Under utveckling

Vindpark Laamossen

Eurowind Energy utreder möjligheten att etablera en vindpark vid namn Laamossen i Bromölla och Olofströms kommun. Området som utreds är beläget ca 3,5 km sydväst om Jämshög och 3,8 km nordväst om Näsum. Området utgörs primärt av skogsmark och används för att bedriva ett aktivt skogsbruk, och kan nås via befintliga skogsbilvägar.

Vindpark Laamossen utreds för att omfatta 8 verk med en totalhöjd på 252 meter. Totalhöjden är den höjd som nås när ett av vindkraftverkens rotorblad pekar rakt upp.

Under 2023-2025 genomförs inventeringar, utredningar och samråd för att vidare bedöma om området lämpar sig för vindkraft, och i så fall kunna gå vidare med en tillståndsansökan till länsstyrelsen.

Parkinformation

Bromölla, Olofström

Kommun

8

Vindkraftverk

7.600

Eluppvärmda villor som förses med grön el

7,2

Effekt (MW)

252

Meter totalhöjd

Projektstatus

Om samrådsprocessen

För att en vindkraftsetablering ska vara möjlig krävs tillstånd enligt 6. kap miljöbalken (1998:808), och inför ansökan om tillstånd genomförs samråd i flera steg.

Samrådsprocessen inleds 2025 med ett första avgränsningssamråd med Länsstyrelsen Skåne, Länsstyrelsen Blekinge, Bromölla kommun och Olofströms kommun.

Under året kommer fortsatta samrådsmöten att hållas med myndigheter, föreningar, organisationer, allmänhet samt de enskilda som kan antas bli särskilt berörda av vindpark Laamossen. De yttranden som kommer in sammanställs i en samrådsredogörelse som bilaga till kommande miljökonsekvensbeskrivning.

 

Nyheter och händelser från parken 

Linkedin Delning 2024
Nyhetsartikel
torsdag, november 28, 2024

Är du nyfiken på vad svenska folket egentligen tycker om vindkraft?

Ibland framstår stödet för vindkraft som lågt. Men 82 procent av svenskarna är för en utbyggnad av vindkraft här kan du läsa mer om vad svenska folket tycker om vindkraft.

Läs mer här

Processen för vindkraftsparken

Utredningar

Lokaliseringen och omfattningen av en vindpark bestäms med stor omsorg. Arbetet inleds med en rad utredningar och inventeringar av djurliv, natur- och kulturvärden, samt infrastruktur i luft så väl som på land för att undersöka förutsättningarna för vindkraft i området. Ofta utgår arbetet från kommunens utredningar vad gäller områden, som i en vindbruksplan, utpekats som särskilt lämpliga. Särskild hänsyn i parkens utformning tas även till närboende och vi kontaktar nyckelintressenter i området

Samråd

En viktig del av tillståndsprocessen utgörs av avgränsningssamråd med myndigheter, närboende och andra som kan bli särskilt berörda av vindparken. Här finns möjlighet att ställa frågor och bidra med viktig information och synpunkter. Inkomna synpunkter, fakta och frågor under samrådet utgör viktigt underlag för den fortsatta projektutvecklingen och sammanställs i en samrådsredogörelse som en del av tillståndsansökan.

Ansökan och MBK

När alla samråd har genomförts och samtliga inventeringar är klara ansöker vi om miljötillstånd hos länsstyrelsens miljöprövningsdelegation för vindkraftsanläggningen med tillhörande vägar och elektrisk utrustning. I ansökans miljökonsekvensbeskrivning (MKB) redogörs för rådande miljöförhållanden samt vindparkens effekter på människors hälsa och miljö. När myndigheten anser ansökan komplett kungörs ärendet och det finns möjlighet att lämna synpunkter. En förutsättning för att vindparken kan ges

Prövning

Miljöprövningsdelegationens beslut om tillstånd för vindkraftsparken kan överklagas till nästa instans, mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolens dom i målet kan i sin tur överklagas till sista juridiska instans, Mark- och miljööverdomstolen, som då beslutar om målet får prövningstillstånd eller inte. Nekas målet prövningstillstånd vinner domen laga kraft och kan inte överklagas. Tiden för prövningen är svårt att förutse och kan ta mellan 2 och 5 år

Detaljprojektering

Vid ett lagakraftvunnet tillstånd inleds arbetet med att detaljprojektera och slutgiltigt fastställa exakta verksplaceringar, uppställningsytor, vägar och elanslutning enligt miljötillståndet. Den här delen av processen brukar ta cirka 1 år.

Upphandling

Inför byggnation upphandlas vindkraftverken och anläggningsarbetet. Eurowind Energy har som ambition att upphandla lokal arbetskraft där det är möjligt. Vi samarbetar gärna med det lokala näringslivskontoret och använder de verktyg som finns till hands för att skapa kontaktytor mellan lokala entreprenörer och projektteamet.

Byggnation

Beroende på omfattning tar det 1 till 3 år att bygga en vindpark. Innan byggstart avsetts en finansiell säkerhet hos banken som avser att täcka de framtida nedmonteringskostnaderna av vindparken. Byggnationen omfattar avverkningar, markberedning, väg- och kabelarbeten, fibernät och jordlinor, samt gjutning av fundament. Slutligen transporteras vindkraftverken från närmsta hamn till vindparksområdet där de monteras, testas och slutligen sätts i drift

Drift

Idag producerar ett modernt vindkraftverk förnybar energi under 80–90 % av årets timmar och kan producera i storleksordningen 20–30 GWh per år samtidigt som den har en teknisk livslängd på minst 30 år. Vindkraftverken underhålls året om och servas vid behov. Eurowind Energy ansvarar för driften och säkerheten under hela anläggningens livslängden. När vindkraftverken har tjänat ut nedmonteras de, platsen återställs och det mesta av materialet återvinns.

Välkommen att kontakta oss!

Christina Svensson

Projektledare

+46 73 801 54 70 

cvs@eurowindenergy.com